Parin viime vuoden ajan lyhytaikaisilla radioluvilla lähettänyt Radio Rapu aikoo hakea ohjelmistolupaa Helsinkiin joulukuussa alkaneella uudella toimilupakierroksella. Hankkeen takana on Oneiric Oy, joka on toiminut Ravun taustayhtiönä muutamia kertoja. Yhtiö tavoittelee taajuutta 103,1 MHz, jossa uusi puhepainotteinen radiokanava voisi aloittaa syksyllä 2016.
Radio Ravun perustaja Timo Uusi-Kerttula näkee, että toimiakseen kannattavasti uuden radiokanavan täytyy tuoda ohjelmistoon kevyempää otetta ja uutta automaatiota.
– Uuden kanavan ohjelmisto ei olisi sataprosenttista puheradiota, vaan mukana olisi muutakin. Puhe ei saa olla liian raskasta, sillä esimerkiksi poliittinen paatos ei toimi, vaan sisällön pitää olla viihteellisempää, Uusi-Kerttula huomauttaa.
Parhaillaan Yhdysvalloissa puheradiokanavien uusia softasovelluksia kehittämässä oleva Uusi-Kerttula uskoo, että kilpailu Helsingin kahdesta vapaasta taajuudesta tulee olemaan kovaa.
– Päätös menee varmasti valtioneuvostoon, emmekä tietenkään voi olla varmoja luvasta. Lupaa tuskin annetaan enää Bauer Medialle, mutta joillekin pienille maakuntien radiokanaville sellainen voisi tulla. Seuraamme myös sitä, hakeeko joku muu lupaa puheradiolle, Uusi-Kerttula tarkentaa.
Radio Rapu luopui ULA-lähetyksistä tänä syksynä ja jatkaa talkoovoimin nettiradiona. Toistaiseksi talkooradion lähetykset jatkuvat entisellään.
Toimilupahakemukset tulee jättää Viestintävirastoon 28.1.2016 mennessä.
Mediamonitori
Kommentit
10 vastausta artikkeliin “Toimilupa kiinnostaa Radio Rapua”
Mitähän eroa noissa kahdessa taajuudessa Helsingin alueella on? Miksi haluaisivat nimenomaan tuon 103.1MHz eikä 89,7MHz?
This is good. 😆
Tukholman FM-bandilla, 101,9 MHz, toimi mediayhtiö MTG:n omistajapohjalta, kaupallinen Radio 1. Reipas ja laadukas Puheradio. Radio Ettanin aktiiviset lähetysvuodet oli 2011-tammikuu 2014. Itsellä on ollut mukavia kuuntelun muistoja 1:stä lomareissujen ohessa.
”radio Rapu”uudelle projektille toivotan hyvää menestystä. Yhdistetään laadukas puhe ja ehkä paljon suoria radiolähetyksiä studion ulkopuolelta, unohtamatta musiikkia piristeeksi. Yksinkertaisesti paluuta paikallisradion juurille?
Yksi hyvä idea voisi olla kuuntelijoiden mahdollisuus soittaa suoraan lähetykseen esim. Radio Rapu vaikka haastattelee jotain ministeriä niin hänelle voisi esittää kysymyksen suorassa lähetyksessä. Toki voisi olla jokin henkilö joka vastaanottaa puhelut estämässä ettei vain juopot soittele ja päästäisi ne soittajat joilla todellista asiaakin lähetykseen.
Aikoinaan keskusteltiin erilaisista asioista ja myös kuuntelijoilla oli mahdollisuus soittaa lähetykseen. Yleisradiossakin vaan otetaan sähköposteja,twitter viestejä joihin mahtuu mitäänsanomaton määrä tekstiä joita sitten muodon vuoksi julkaistaan. Ei soittaminen ole vanhentunut yhteydenpito muoto vaikka uudempiakin muotoja tullut siihen rinnalle.
Nykyään kun pyritään siitäkin paikallisradiomaisesta asiasta eroon, ettei haluta kuuntelijoita ääneen. Kuin ehkä jonkun kilpailun merkeissä kuten formaatti-asemilla on homman nimi.
Hei
103.1 on ollut enemmän tehoa kuin 89.7. Siksi. Tosin VV voi antaa lisätehoa halutessaan.
[quote name=”Timo Uusi-Kerttula”]Hei
103.1 on ollut enemmän tehoa kuin 89.7. Siksi. Tosin VV voi antaa lisätehoa halutessaan.[/quote]
200W on kummallakin tilapäistaajuudella ollut maksimi tähän mennessä. 103,1 MHz käyttö ollut kielletty Pasilassa, Metsälästä saanut lähettää 100W:lla.
103,1 MHz on käytössä Tallinnassa kuin myös 89,6 MHz. Nämä vaikuttanevat jatkossakin, ellei lyödä rajoitteita (lähetyspaikka isommilla tehoilla silloin Santahamina?).
Mitä itse ’kevyen puheen’ radioon tulee, niin näitähän on ennestään. En tiedä, mitä lisäarvoa (voimakkaasti) viihdepainotteinen puheradio sitten toisi nykyiseen tarjontaan. Hukkuisiko alkuperäinen idea lopulta kokonaan?
Sea FM taajuudelle 89,7 MHz sekä Radio Rapu taajuudelle 103,1 MHz. Niin olisi hyvä?
Ei olisi. Toinen taajuuksista Järviradiolle, totta kai 🙂 Sitä vaikea arvioida minkälainen olisi ”viihteellisempi puheradio” kun Ylekin
muuttanut puheradiotaan viihteellisempään suuntaan.
Se ei tosiaan ole mikään kuiva amerikkalainen puheradio. Liika amerikkalaisuus talkkeineen ja oldies musiikkeineen ei oikein sovi suomalaisiin radioihin enemmänkin mahdollisia esikuvia kannattaa etsiä euroopasta kuin jenkeistä joka asiassa. Onhan esimerkiksi BBC:llä hyvin toteutettu puheradio.
Kun jossain vaiheessa julkaistaan lista hakijoista niin sen pohjalta
voisi siten esittää oman mielipiteen kenelle toinen taajuus voitaisiin myöntää.
Järviradio pysyköön maalla. Ehkä se jonkinlainen vaihtoehto tarjontaan olisi, mutta ei parhaalla tahdollakaan ajatellen palvele mitään tai ketään.
Finest ja sen yleisö aidosti tarvitsevat taajuuksista toisen pysyvään toimintaan. Alueella on iso virolaisväestö.
Toiselle taajuudelle Rapu voisi tosiaan olla ihan paikallaan.
Ihmeellinen kommentti tuo edellinen miksi moinen hyökkäys tiettyä ilmeistä taajuudeen hakijaa kohtaan, tollasesta en tykkää 😕 Ja mistäpä tietänee finest tarpeellisuudesta tai siitä saisiko rapu sen enempää kuuntelijoita tai mainostajia kuin aiemminkaan. Molemmathan on kokeilleet ulalla lähettämistä. No eipä nämä täällä sanotut tai sanomatta jättämiset vaikuta päättäjät on muualla ja päättävät sitten tälläiset omien kriteerien mukaan.
Minusta järviradio sopisi hyvin pääkaupungin radiokenttään 🙄 Miksei Rapu kuin Finest jos taajuuksia olisi enempi. Tai jonkun nykyisista pitkäaikaisen toimiluvan haltijoista jonkun lupa vapautuisi syystä tai toisesta. Sitten kun päätökset ovat tehneet nähdään miten käy, harmi kun varmasti kaikille hakijoille ei taajuutta riitä :sigh: