Radioamatöörien Radio Hami kokeilee DAB-lähetyksiä Joensuussa

kirjoittanut

kategoriassa

Suomen Radioamatööriliiton kesäleirillä heinäkuun lopulla Joensuussa saatetaan kuulla Suomen ensimmäistä yksityistä digitaalista radiolähetystä, kun amatöörien leiriradioasema Radio Hami kokeilee DAB+ -lähetyksiä. Radio Hami on saanut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta kokeiluluvan, joka mahdollistaa testit leirialueella ja sen ympäristössä.

Suomen Radioamatööriliiton HamKarelia24-kesäleiri pidetään Holiday Linnunlahden alueelle ja Joensuun Tiedepuistossa 25.-28.7. Leiriradio Hami kuuluu FM-taajuudella 90,7 MHz sekä digilähetyksenä kanavalla 10C (taajuus 213,360 MHz). Molempien lähettiminen suurin sallittu teho on 50 wattia.

DAB ei ole ollut Suomessa koekäytössä pariin vuosikymmeneen Yleisradion lopetettua kokeilut vuosituhannen vaihteessa. Traficomista kerrotaan, että DAB-radiolupaa on mahdollisuus hakea radiolähettimen testikäyttöön lyhyeksi ajaksi ja pienellä teholla pienelle kuuluvuusalueelle rajoitettuna. Audiovisuaalisen sisällön tarjoaminen ei saa olla DAB-kokeiluissa säännöllistä eikä palvelun päätarkoitus.

Mediamonitori


Kommentit

5 vastausta artikkeliin “Radioamatöörien Radio Hami kokeilee DAB-lähetyksiä Joensuussa”

  1. Joissakin uusissa autoradioissa on DAB-toiminto. Lisäksi ainakin Joensuun Prismassa on ollut myynnissä FM/DAB matkaradioita. Tarkistin asian viimeksi vuosi sitten. Nykytilanteesta ei ole tietoa. Kai, OH7EML

  2. Ari Kosonen avatar
    Ari Kosonen

    Powerista löytyy esim. Amadeus Campana DAB+ radiota, hintaa vajaa viisi kymppiä. Näkyy löytyvän myös Joensuun Powerin hyllystä. Vaikuttaa kelvolliselta myös FM-radiona ja voihan tuolla olla käyttöä jos sattuu reisssaamaan esim. Norjassa tai Ruotsissa. Ari OH3KAV/OH7KA

  3. Petri Seppänen avatar
    Petri Seppänen

    Myös JBLTuner löytyy DAB. OH5EIL

  4. Kuuluvuusraportti FM-taajuudelle. Kuunneltu autoradiolla matkalla Joensuusta Rääkkylään. Kuuluvuus oli erinomainen Hammaslahteen saakka. H-lahden ja Rinkunmäen välillä jo suhahteli. Kuuluvuus Niemisen ja Kompakan risteysten kohdalla jälleen hyvä. Sen jälkeen ei kuulunut edes Rasivaaran tai Rääkkylän kirkonkylän mäellä.

  5. Jussi Strömberg OH2JS avatar
    Jussi Strömberg OH2JS

    Tämä kommentti on kopio Mediamonitorin artikkeliin ”Kun ollaan uuden äärellä, kutsutaan radioamatöörit apuun” kirjoittamastani kommentista.

    Olemme yleensä mainostaneet ja pitäneet Suomea tekniikan edelläkävijämaana, jossa ollaan rohkeasti kokeilemassa ja käyttämässä uusia asioita. Mutta mitä tulee ULA FM-radion suhteen, olemme valitettavasti pudonneet kelkasta jo parikymmentä vuotta sitten. Nyt olisi viimein aika Suomessakin ottaa se seuraava askel kohti DAB+ -radiota.

    Vaikka yleisesti virkamiestasolla LVM:ssä sekä Traficomissa – puhumattakaan Yleisradiosta – ollaan varmasti yhtä mieltä siitä, että ULA FM-radion kuuntelu siirtyy enemmän digitaaliseen suuntaan, on vaihtoehtona edellämainittujen tahojen silmin nähty vain käytännössä nettistreamit. Sen sijaan sekä EU:n alueella että muuallakin yhä useampi maa on siirtynyt tai on siirtymässä DAB-radion käyttöön ja usein niin, että ULA-FM toimii rinnalla ainakin jonkin aikaa. Norjassahan tehtiin vaihto vähän nopeammalla tavalla, sillä lopetettiin ULA-radioiden toiminta kerralla lähes koko maassa (pohjoisessa osassa Norjaa toimii pieniä paikallisia radioita perinteisellä ULA:lla ilmeisesti edelleen).

    Streamien käyttäminen nykylaitteilla, kuten esimerkiksi kännykällä, on kyllä helppoa, mutta vaatii silti kaverikseen toimivan nettiyhteyden sekä jonkun palveluntarjoajan, jota kautta haluttu nettiradiokanava on kuunneltavissa. DAB+ taas ei vaadi nettiyhteyttä.

    On syytä mainita, että Yleisradion tekemän kokeilun aikaan yli parikymmentä vuotta sitten ei DAB-vastaanottimia ollut käytännössä saatavissa juuri laisinkaan – ja nekin, mitä oli saatavissa, olivat käytännössä joko prototasolla olevia raakileita tai high-end-hifistien hintaluokan laitteita. DAB-kokeilussa oli tarjontana käytännössä vain Ylen ohjelmakanavia, joiden sisältö oli lähinnä Yle Peili ja Yle 1, oliko ehkä tuolloin ollut joku muukin Ylen radiokanava. (edit: useampi kanava oli mutta kaikki olivat ylen kanavia) Mutta eipä ollut yhtään kaupallista radiota.

    Ja jos oikein muistan, niin Yleisradio päätti lopettaa kokeilun, koska ”ei ollut ohjelmatarjontaa eikä kysyntää”. Tuolla tarjonnalla sekä ajassa, jolloin vastaanottimia ei ollut oikein olemassa.. Ihme juttu. Eipä ihme. Lopputoteamuksena väittäisin, että päätelmä ja kokeilu oli tehty täysin väärään aikaan. Ja päätös mitä ilmeisimmin hakattiin kiveen, sillä ei näyttäisi olevan halua kokeilla uudelleen.

    Nyt olisi oikeasti saatavissa vastaanottimia ihan joka paikassa. Vähänkin uudemmissa autoissa on DAB+ -radio jo oletuksena olemassa ja niitä saa melkeinpä taskuradiokokoisena ihan joka kodinkoneliikkeestä. Vain ohjelmat ja lähetykset puuttuvat.

    Kaupalliset radiot! Nyt on aika! DAB+ on oikeasti ihan käypä radio vielä parinkymmenen vuoden päästä, mutta mahdollistaisi paremman äänenlaadun ja – jos digita tai joku muu jakelija mahdollistaisi laajemman verkon DAB+:lle – myös paremman mahdollisuuden hyvälle kuuluvuudelle.

    Toivon että Mediamonitoria lukee ja seuraa useampi radioalan päättäjä ja vaikuttaja. Nyt olisi aika ottaa askel eteenpäin ja ottaa DAB+ haltuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *