Arkistoihin unohtuneet: Paikallisradio tuli Ahvenanmaalle

kirjoittanut

kategoriassa

”Lite pirrigt är det nog”

”Tiistaina on uuden ahvenanmaalaisen mainosradion Radio 93:n ensiesiintyminen. Luvassa on sekä hauskoja tunteja että uskonnolisia ohjelmia, mutta ei yhtään uutisia.” Näin tiivistää uuden kaupallisen paikallisradion tuloa Maarianhaminaan sanomalehti Nya Åland uutisartikkelissaan 1.6.1993.

Jutussa haastatellaan Radio 93:n perustajaa, yrittäjä Tom Wiklundia, jolla on ollut ennenkin rooli uusien medioiden käynnistämisessä. Wiklund muistetaan jutun mukaan Nya Ålandin ja Ahvenanmaan paikallistelevision perustajajäsenenä.

Lehtihaastattelu tehdään Radio 93:n toimitiloissa Doppinvägenin varrella Maarianhaminassa. Syntymässä on kilpailija Yleisradion Radio Ålandille. Tai sitten ei, sillä Wiklund sanoo jättävänsä uutishommat maakuntaradiolle.

– Sanomme kuuntelijoillemme, että vaihtavat Radio Ålandin taajuudelle, kun lopetamme illalla. Annamme heidän hoitaa uutisemme, Wiklund sanoo kursailematta.

Arkisin aamusta iltaan

Nya Ålandin jutussa käydään läpi uuden radion ohjelmistoa. Lähetystä tulee puoli kahdeksasta iltapäiväviiteen. Osa on juonnettua ja loput musiikkia. Erikoisohjelmiakin on tulossa: urheilua torstaisin ja nuorille suunnattua puheohjelmaa parina iltapäivänä. Perjantaille uskonnolliset yhteisöt voivat varata ohjelma-aikaa. Wiklund mainitsee esimerkkinä vapaakirkot, joilla ei hänen mukaansa ole paljon foorumeja saada sanomaansa esille. Ohjelma-ajasta ei tarvitse maksaa mitään, mutta ohjelmaa lähettävän on suostuttava radiomainosten lähettämiseen tunnin aikana. Tähän mennessä yksi tunti on jo varattu Eckerön seurakunnan kirkkoherralle.

Uusi radio työllistää kolme vakituista työntekijää ja useita osapäiväisiä avustajia. Wiklundin lisäksi vakituisina työskentelee kaksi mainosmyyjää.

Nya Åland julkaisi jutun uudesta paikallisradiosta aseman aloituspäivänä 1.6.1993.

Radiomainonta on lehtijutun perusteella kiinnostanut jo ennen toiminnan alkamista, Wiklundin mukaan yllättävänkin hyvin.

– Kiinnostus on ollut suurta, sillä monet mainostajat ovat uteliaita uutta, halvalla markkinoitavaa mediaa kohtaan. Olemme yllättyneitä, miten helppoa on ollut myydä jotain, mitä ei vielä edes ole.

Wiklund arvelee, että Radio 93 ei nakerra mainosmarkkoja Ahvenanmaan maakuntalehdiltä Ålandstidningeniltä tai Nya Ålandilta, vaan lähinnä ilmaisjakeluna jaettavilta mainoslehdiltä.

Studio, levyt ja pullo samppanjaa

Jutussa Wiklundilta kysytään, mistä niinkin monipuolinen studiolaitteisto on hankittu ja paljonko se on maksanut. Wiklund kertoo, että koko uusi asema on Uudessakaupungissa konkurssiin menneen paikallisradion jäämistöä. Samassa kaupassa ovat Maarianhamiaan tulleet studiokalusto ja levystö. Suomenkieliset kappaleet on siirretty syrjään, mutta loput 60-70 prosenttia levyistä kelpaavat soittoon. Ja uusia hankitaan vähitellen.

– Olen hommannut laitteet edullisesti, sanotaanko että hyvin edullisesti. Se kauppa oli oikeastaan lähtölaukaus koko Radio 93:lle. Laitteiden, levyjen ja muun kaluston mukana tuli myös pullollinen samppanjaa ja sokeria kahvin joukkoon, Wiklund kuvailee.

Radio 93:lle lupaillaan kuuluvuutta lähes koko Ahvenanmaalla, mutta Getassa tai itäisessä saaristossa pelkkä keittiön pöydällä oleva radio ei välttämättä riitä aseman kuunteluun. Taajuus on 102,3 MHz. Tarkoitus on myöhemmin saada laajempi kuuluvuusalue.

Jutussa niin ikään haastateltavana oleva freelancetoimittja Kiki Alberius kiteyttää tunnelmat pian alkavasta radiotoiminnasta.

– Työstä tulee hyvin spontaania. Tavoitteemme on asetettu viihdyttävyyteen. Varsinkin aamuisin on hauskaa tehdä ahvenanmaalaista radiota. Se on jotain, mitä olen kaivannut. Mutta se on varmaan myös vähän jännää.

Taustatietoja artikkeliin

Manner-Suomessa paikallisradiotoiminta alkoi vuonna 1985, mutta itsehallinnollisessa Ahvenanmaan maakunnassa maakunnan hallitus alkoi myöntää toimilupia kaupalliselle radiolle vasta 1990-luvun alussa. Radio 93 oli maakunnan ensimmäinen yksityinen paikallisradio.

Radio 93 lähetti Maarianhaminasta 200 watin teholla. Radioasema ajautui konkurssiin vuonna 1997. Sen tilalle perustettiin uusi Radio Väst, joka lähetti taajuudella 95,9 MHz. Nykyisin Radio Västin taajuudella toimii Steel FM.

Ahvenanmaa perusti radio- ja televisioyhtiö Ålands Radio & TV:n, jolle julkisen palvelun radiotoiminta siirtyi Yleisradiolta vuonna 1996. Radio Ålandista tuli Ålands Radio.

Pitkän yrittäjän- ja toimittajanuran tehnyt Tom Wiklund kuoli 71-vuotiaana vuonna 2019.

Juttusarjassa referoidaan Mediamonitorin arkistoon unohtuneita vanhoja lehtileikkeitä vuosikymmenten varrelta.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *