Kommentti: Veikkaillaanko taas?

kirjoittanut

kategoriassa

Radiotoimiluvat on kiinnostavia. Niitä hakeneita arvuutellaan etukäteen, ennen kuin lupaviranomaiset tiedottavat luvanhakijoista. Sitten siirrytään veikkailemaan, mitkä hakijat saavat ohjelmistotoimilupia. Joka kerta hakijoiden joukossa on yllätyksiä. Joku uusi on tullut pyrkimään radiomarkkinoille tai jokin odotettu hakija ei olekaan mukana hakukierroksella. Luvansaajat tuottavat iloisia yllätyksiä tai pettymyksiä veikkausporukassa. ”Miksi tuo sai tänne ja tuo toinen ei”, lienee aika usein kuultu kysymys.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkisti maanantaina tämänkertaisen radion täydentävän toimilupakierroksen hakijat. Valtakunnanverkkoon pyrkii Bauer Media Radio Cityllään, yksi Suomen merkittävimmistä radioalan ammattilaisista Leena Puntila Radio 55:llä ja Ruotsissa radiobisnestä pyörittävä Mad Men Media. Viimeksi mainitun Suomen toiminnoista ei juuri löydy tietoa, mutta nopea vilkaisu yritysrekisteriin kertoo tunnetun asianajotoimiston hoitavan yhtiön yhteyksiä Suomessa.

***

Lupakierroksen kiinnostavinta antia ovat valtakunnallisten taajuuksien lisäksi muutamat paikalliset taajuudet. Helsinki on taas vaihteeksi mukana yhdellä taajuudella. Sen kimpussa on hakemuksineen 11 hakijaa. Näistä Roll FM:n hakemuksesta uutisoitiin jo jokin aika sitten. Radio Sandelsin taustayhtiö Suomen lähiradiot Oy on halukas laajentamaan suuresti ja yksi uusista taajuuksista voisi olla Helsingin 105,0 MHz. Pispalan Musa ja sen omistaja Pena Teräväinen hakee Tampereella kuuluvalle Radio Musalle myös pääkaupungin kuuntelijoita. Letterbox Media on uusi hakija radioalalla. Järviradion tavoitteena on vakinaistaa JR Puhe -tilapäiskanava ja tuoda Yle Puhetta kaipaaville puheradiovaihtoehto. Sea FM laajeni viime lupakierroksen seurauksena Turkuun ja Tampereelle, joten Helsinki olisi luonnollinen jatke etelän kaupungeille. Patmokselta puuttuu vakituinen taajuus Helsingistä.

Ainoa selkeä paikallisradiohakemus parin Helsingin aseman lisäksi on Seinäjoelle toimilupaa hakevalla HS Solutions Oy:llä. Järviradion kanssa lyhytaikaisia lupia pyörittävä yhtiö aikoo tiettävästi perustaa kaupunkiin uutis- ja ajankohtaisradion. Se olisi kuitenkin eri kuin Helsingin ”puheradio”.

Etelä-Savossa toista kesää lähettävä Mökkiradio haluaa sekin toimiluvan. Pelkällä lyhytaikaisella radioluvalla toimiessaan se voi olla äänessä enintään kolme kuukautta kerrallaan. Etelä-Savosta firma haluaisi laajentua muillekin mökkipaikkakunnille, joissa potentiaalisia kuuntelijoita, mainostajia ja kohdekuntia riittäisi. Mökkiradion toimitusjohtaja ehtikin kuvailla yhtiön tavoitteita nopeassa puhelinhaastattelussa. Kiinnostusta on vakiinnuttaa radiotoiminta Etelä-Savon ohella esimerkiksi Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, länsirannikolla ja Lapissa. Mökkiradion konseptissa on paikallisuuden leima, ja kuuluvuusalueen kuntia houkutellaan tiedottamaan kanavalla. Talvellakin olisi kysyntää, koska esimerkiksi Lapissa on silloin paljon vapaa-ajanasujia. Lisäksi Mökkiradion musiikkivalikoimaa on kuulemma mietitty hieman erilaiseksi kuin monella muulla asemalla.

***

Ehkä yllttävin lupahakemus koskee AM-taajuuksia. Keskiaaltoja ei ole viime vuosina mikään taho hakenut vakituiseen käyttöön. Ohjelmistotoimilupia niille ei siis ole myönnetty ja lyhytaikainen harrastustoimintakin on ollut Scandinavian Weekend Radion varassa.

Joitakin viikkoja sitten paluun televisioverkkoon tehnyt Alfa hakee lupaa Porin taajuudelle 963 kHz. Nettihaku paljastaa, että tavoitteena on ilmeisesti saada käyntiin venäjänkieliset lähetykset. Baltiassa, Venäjällä ja myös meillä Suomessa venäjää puhuvia kyllä riittää. Eri asia on, löytääkö aseman lopulta monikin kuuntelija. Keskipitkät aallot on jo hieman vieraampi juttu, koska taajuuksilla ei ole ollut vakituista lähetystoimintaa Suomessa pariin vuosikymmeneen. Toisaalta Liettuassa, Latviassa ja Virossa on venäjänkielisiä keskiaaltoasemia. Latvia ja Viro ovat kristillistä ohjelmaa lähettäviä.

***

Traficom myöntää luvat niille taajuuksille, joilla ei ole useampia hakijoita. Valtakunnallisen taajuuskokonaisuuden ja suurimman osan paikallistaajuuksista hakemukset menevät valtioneuvoston päätettäväksi. Näissä riittää siis veikkailtavaa. Mille toimijoille sinä arvelet minkäkin taajuuden menevän? Aikaa pohdinnoille lienee riittävästi, sillä yleensä lupia myönnetään muutaman kuukauden kuluttua hakuajan päättymisen jälkeen.

Kirjoittaja on Mediamonitorin vastaava tuottaja


Kommentit

9 vastausta artikkeliin “Kommentti: Veikkaillaanko taas?”

  1. Pasi Komsi avatar
    Pasi Komsi

    Alfa varmaan sitten saa sen Porin 963 mutta lopulta ei aloita kun asia konkretisoituu paperitasolta käytännmön tasolle. Toivotaan, että veikkaukseni on väärä ja Pori aktivoituu.

  2. Marko avatar

    Oma veikkaukseni on, valtakunnan verkkoon (26)Radio 55 Oy kotimaisella uudella vaihtoehtoisella formaatilla, Leena Puntilan projetille peukkuja!
    Helsingin ja Pääkaupunkiseudun Bandille, Roll FM, erikoisohjelmineen vaihtoehtoinen kanava. Radio Patmos poissa pelistä kun ei ole sitoutunut edellisen lupakierroksen taajuuksiin?. Muut hakijat ei toisi mitään uutta ”säpinää” PKS:n ruuhkaan. AM 963 toimisi Alfa toimijalle, jos kuuntelijoita Pohjoismaissa, sekä Baltian Venäjän pohjoisissa osissa. Pitäisin Alfan projektia taloudellisesti kannattamattomana ja turhana menoeränä.

  3. Virko Retsja avatar
    Virko Retsja

    Itse olisin kiinnostunut, jos Sea FM saisi taajuuden Helsinkiin. Sitä on yritetty pienillä luvilla ja pienillä tehoilla vaikka kuinka pitkään 🙂 Mutta katsotaan miten käy (Peukku).

    1. Pidetään peukkuja Sea FM Radiolle.

  4. Petsku avatar

    Ei yhtään taajuutta Hämeenlinnan seudulle. Kyllä ihmetellä täytyy. Tosin onhan tuo Tammelan Puheen taajuus sentään uusi taajuus joka kait täälläkin kuuluu jotenkin.

  5. Tekoälyradio tulee varmaan Radio Cityn nykyisille taajuuksille, jos Bauer Media saa TK26:n. Kiss tai Lasten Hitit tulee melko varmasti, jos Tekoälyradiota ei tule.

  6. Jyrki Aartolahti avatar
    Jyrki Aartolahti

    No kyllä olisi suotavaa että Roll FM saisi helsingin taajuuden, Kanavaa on pyöritetty väliaikais luvilla jo vuodesta 2015 asti. Kanava tarjoaa paljon sellaista musiikkia mitä muilta kanavilta ei kuule. kanavalla on noin 50 toimittajaa ja kaikki tekevät ohjelmia sellaisesta musiikista mistä itse pitävät. erikoisohjelmia on siis paljon..Countryä,Jazzia,soulia,50´s rocke´n roll, Rockabilly, Proge,iskelmä…lista on pitkä

  7. Pasi Komsi avatar
    Pasi Komsi

    Helsinkiin SEA FM tai Roll FM. Sinnikkäitä sissejä molemmat.

  8. Marko avatar

    Lupahakijoista salaperäisen mielenkiintoinen on tämä Mad Men Media Sweden toimija. Ruotsissa yritys on markkinoilla paikallisradion liiketoiminnassa, sekä DAB+ Digitaaliradio markkinoilla. Golden Oldies kanavia, sekä pienten paikkakuntien toimija melodisilla sävelmillä. Suomi kuuntelijan näkökulmasta mitä Mad Men Media toisi maaperällemme, ja vai toisiko mitään uutta, pahimmillaan kopio Radio Nostalgian kanavalle? Toinen salaperäinen on”letterbox media”. Jotain järkeä lupahakemuksessa olisi, jos puhepainotteinen formaatti? Kevytkanava Oy:lle annan suoralta kädeltä kielteisen kannan ja maineen ”bulvaanina” toimimisesta suurille mediayhtiöille. Kevytkanava olisi rakennusaines osanen taas jälleen kerran. Radio Sandels olisi myös turhake ja päällekkäinen järviradion, sekä Radio Pookin kanssa. Minusta hyödyttömin luapahakija on kärjessä ”tekoälyradiolla” Bauer Media. Miksi Bauer ei kehitä jo lukuisia radioita ja lopettaisi Radio Cityn tunkeminen TJ 26 bandille? Hankala maalikon edes muodostaa mielipidettä, kun ei tiedä tarkempia lupahakemuksen kiemuroita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *