Alfa Media tavoittelee toimilupaa keskiaaltotaajuudelle

kirjoittanut

kategoriassa

Vakituiset AM-lähetykset saattavat toteutua Suomessa, mikäli Porin keskiaaltotaajuutta 963 kHz hakenut Alfa Media Group saa toimiluvan. Yhtiö on ainoa keskiaaltotaajuuksien hakija vuoden 2024 radion täydentävällä toimilupakierroksella. Kaikki toimilupahakemukset käsitellään Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa ja siirretään tarvittaessa valtioneuvoston päätettäviksi. Porin radioaseman omistajalla Digitalla on tekniset valmiudet aloittaa lähetykset.

Keravalla toimiva Alfa Media Group aikoo vuokrata ohjelma-aikaa keskiaaltotaajuudellaan, mikäli saa toimiluvan lähetysten aloittamiselle. Toistaiseksi radiohanke on alkutekijöissään, eikä tarkkoja suunnitelmia tulevasta vielä ole. Alfa Median hallituksen jäsen ja yleiskristillisen medialähetysjärjestö IRR-TV:n varatoiminnanjohtaja Andreas Wirth kertoo, että yhtiö on käynyt keskusteluja useiden ohjelma-ajasta kiinnostuneiden tahojen kanssa.

IRR-TV tiedotti verkkosivuillaan helmikuussa havittelevansa radiokuuluvuutta Suomeen, muihin Pohjoismaihin, Baltiaan, Valko-Venäjälle ja Venäjälle suunnattaville radiolähetyksille. IRR-TV:n laskelmien mukaan keskiaaltolähetyksen kuuluvuusalueella asuu noin 150 miljoonaa venäjänkielistä potentiaalista kuulijaa. Se, montako ohjelmalla tosiallisesti tavoitetaan, on vaikea arvioida tässä vaiheessa.

– IRR-TV on yksi ohjelma-aikaa vuokraavista ja sen lähetykset ovat todennäköisesti venäjäksi, mutta radiosta tulee todennäköisesti muitakin kieliä, Wirth viittaa muihin ohjelma-ajasta kiinnostuneisiin.

Keskiaaltoaseman lähetystuntien määrä tulee vaihtelemaan vuodenajan mukaan.

– Kesällä ohjelmaa on vähemmän kuin talvella, sillä vuodenajat vaikuttavat kuuluvuuteen. Katsotaan radion suunnitelmia tarkemmin sitten, kun toimilupa on ensin saatu, Wirth huomauttaa.

Suomessa radio- ja televisioverkkoja ylläpitävän Digitan mukaan radiolähetysten aloittaminen Porin Preiviikissä sijaitsevasta keskiaaltolähettimestä on toteutettavissa, joskin aseman käyttöönotto vaatii jonkin verran teknisiä töitä. Digitasta kerrotaan, että radioaseman lähetin ja masto ovat toimintakunnossa, vaikka niitä ei ole käytetty säännöllisiin radiolähetyksiin vuoden 2013 jälkeen.

Radion toimilupakierroksen hakuaika päättyi heinäkuun lopussa, mutta Traficomista arvioidaan lupakäsittelyn tapahtuvan alkusyksyn aikana. Traficomissa ei osata vielä arvioida, onko keskiaaltotoimiluvan myöntäminen viraston vai valtioneuvoston päätösvaltaan kuuluva asia.

Mediamonitori

Uutista päivitetty 22.8.2024 klo 22.20: tarkennettu kuuluvuusalueen potentiaalisten venäjänkielisten kuuntelijoiden määrää ja muokattu mainintaa radoaseman todennäköisistä kielivalikoimista.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *