Taajuusmuutoksia Pohjois-Suomen antenni-tv-verkossa syyskuun aikana

kirjoittanut

kategoriassa

Lähetinoperaattori Digita valmistelee antenni-tv-verkon HD-siirtymää ja tekee syyskuun 2024 aikana taajuusmuutoksia antenni-tv-verkkoon Pohjois-Suomessa. Taajuusmuutostöistä aiheutuu enintään yhden tunnin lähetyskatkokset kyseisinä päivinä. Muutokset koskevat kanavanippujen A, B ja C kanavia.

Taajuusmuutosten tarkat aikataulut on julkaistu Digitan verkkosivuilla.

Taajuusvaihdosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Mikäli omakotitaloissa antennijärjestelmä on kunnossa, riittää tv-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista, että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.

Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä.

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa.

Mediamonitori – Digita